1e Heideweektaptoe was een groot succes!

Heideweek Taptoe

Stichting Muziekstad Ede presenteert met trots haar eerste evenement.

Heideweektaptoe
25 augustus 2017

op het vernieuwde evenemententerrein op het Kuiperplein in Ede.

Kaartjes kopen is niet nodig want deze taptoe is gratis toegankelijk.

De stichting wil hiermee het gat opvullen dat was ontstaan door het wegvallen van de Oranjetaptoe op Koningsdag.

De organisatie draait al op volle toeren en kan hiernaast al de korpsen presenteren.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Nieuws

Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart, daalt voor het voorprogramma van de taptoe vanuit de toren van de Oudekerk af naar Het Kuiperplein. Daar bespeelt hij zijn reizende beiaard van 50 bronzen klokken. Hij wordt vergezeld door drie troubadour-beiaardiers die met een tijdmachine uit de middeleeuwen zojuist in Ede zijn gearriveerd. Een optreden voor een modern rijdend carillon door een eigentijdse beiaardier in samenspel met drie troubadour-beiaardiers die op klokken slaan zoals dat in de Middeleeuwen werd gedaan. Een muzikale aftrap van een feestelijke Heideweek Taptoe.

Deelnemers

De Marchingband behoort tot de absolute top in de amateurmuziekwereld en is door de jaren heen uitgegroeid tot het muzikale visitekaartje van Katwijk.

De Marchingband is befaamd om haar aparte sound, die ontstaat door de balans tussen de individuele klankkleuren, welke samensmelten in een eenheid van geluid. Het brede mars- en polkarepertoire, de strakke marsorde en spectaculaire shows maakt de Marchingband tot een graag geziene gast op taptoes en parades in binnen- en buitenland. De Marchingband heeft, naast optredens in eigen land, opgetreden in onder andere Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Canada, Duitsland en Engeland.

Vele gouden successen zijn behaald op het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade, met als hoogtepunt het behalen van de titel WMC-kampioen op het onderdeel mars in de hoogste divisie in 2009. In datzelfde jaar eindigde de Marchingband op de derde plaats in de eindrangschikking bij de showwedstrijden.

De uniformen van de Nederlandse Krijgsmacht in het algemeen en in het bijzonder het uniform van de Limburgse Jagers hebben model gestaan voor het uniform van de Marchingband. De keuze voor een groen uniform levert het korps de bijnaam De Groene Jagers op. Een naam die nog steeds met trots wordt gedragen.

De bekende, zwarte uniformen met rode en gouden tinten zijn identificerend voor Sint Sebastianus. Hiermee straalt Sint Sebastianus een traditionele stijl uit. Het korps dat in 1499 is opgericht werd later in de revolutie een voorbeeld voor de huidige militaire korpsen.
De muziekwerken zijn divers en hebben twee sterke voorkeuren. Sint Sebastianus maakt stevige marsen, maar ook bekende popsongs. Hiermee weten zij het publiek altijd te verrassen. De warme klanken van de brass, bestaande uit trompetten, hoorns, saxofoons, baritons, trombones en sousafoons zijn ook optimaal voor een eigen sound. De blaasinstrumenten zijn in bes en es getemd.
Onder de warme en traditionele sound in de brass, wordt door het slagwerk een mooie basis gelegd.
Het slagwerk heeft ook de uitstraling van een traditioneel korps. De snares worden laag gedragen en hebben een diepe warme sound, die extra benadrukt wordt door de tenortoms, de bassdrum met brede klankkast en de cymbals van 18 inch.
Het grote, enthousiaste korps met deelnemers van jong en oud kleuren het korps nog meer. Hier zit dan ook de kracht van het korps tijdens streetshows en shows op taptoevelden. Het ontzaglijk effect komt al sterk naar voren door het aantal leden en nog sterker in de combinatie met het uniform.
Met deze aspecten is Sint Sebastianus een graag geziene gast op optredens in binnen- en het buitenland.

In 2010 besloot een groep oud-leden van Showkorpsen IRENE om een 3e orkest te vormen. Tussen stageband en dweilorkest in. Lekker muziek maken maar met minder druk van vele repetities en optredens. Iren3 bestaat inmiddels uit ca 25 leden. Zij willen zich niet meteen een dweilband noemen, maar komen daar wel dicht in de buurt. Ook Iren3 heeft duidelijke Irene-roots. Dat is te horen aan de muziekstijl, maar ook aan de show-elementen in hun optredens. In een recente competitie werd deze groep 3e uit een veld van 17 dweilorkesten. Ze staan hun mannetje, hoewel het merendeel een vrouw is.
Op de Heideweek Taptoe vult dit orkest het voorprogramma.

Deze winter is het korps hard aan de slag gegaan met de show “Airborne”. Tijdens deze indrukwekkende show zal het verhaal rondom de luchtlandingen van Operatie Market Garden centraal staan. Deze gebeurtenissen vonden plaats in september 1944 en hebben zich voor een groot deel afgespeeld binnen de gemeente Renkum. Tijdens de show zullen diverse gebeurtenissen en emoties voorbij komen. De gevechten tijdens de luchtlandingen, het herdenken van de gesneuvelde soldaten, maar ook de uiteindelijke bevrijding zullen zowel muzikaal als ook show technisch uitgebeeld worden.
Excelsior besloot te kiezen voor een toegankelijk programma voor het publiek maar wel met uitdaging. De muziek en choreografie zijn voor Excelsior op het lijf geschreven en sluiten goed aan op het niveau van het korps en de stijgende lijn die het korps al enige jaren doormaakt. Een goede basis is hierbij een zeer grote prioriteit van het korps. Met een goed doordachte choreografie kan Excelsior goed verder bouwen in de taptoe wereld.
Met groot succes was Excelsior Renkum 2014 de opvallende nieuwkomer in taptoe land. Sindsdien timmert Excelsior Renkum hard aan de weg en heeft het korps met veel succes haar medewerking verleend aan diverse taptoes en street parades in binnen- en buitenland. Op 7 november 2015 heeft Excelsior Renkum, voor het eerst in haar historie, deelgenomen aan een showconcours. In Schiedam werd een prachtige promotie behaald en tevens werd de dagprijs in de wacht gesleept op het onderdeel show, vanwege de hoogste score van de dag.
Dirigent Ferdi van Maanen is verantwoordelijk voor het visuele en muzikale programma wat speciaal voor het korps is ontworpen en geschreven. Met ondersteuning van een ervaren en enthousiast instructieteam, wordt er een indrukwekkende show ingestudeerd.

In 1981 koos Showband IRENE ervoor om een eigen jeugdafdeling, de Jeugdshowband Irene, op te richten.
Veel korpsen zien bij Irene een goede opzet van een jeugdorkest en dat voorbeeld vindt gelukkig veel gevolg.
Deze band won in 2014 het Open Nederlands Kampioenschap voor Jeugdshowbands in Vlissingen.
De Jeugdshowband bestaat dit jaar uit bijna 30 jonge muzikanten in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar.

De show van dit jaar heet SUPERHEROES. Jeugdshowband IRENE heeft haar show ontworpen rond de muziek van de films Superman, Captain America, Spiderman en Monsters vs Aliens.
Dirigent Dirkjan de Boer, Matthias Folmer en Ruben Huijzer zijn verantwoordelijk voor de muziek van deze groep. Irene versterkt de muziek met beweging. Die choreografie komt uit de pennen van Thérèse de Groot, Jurgen Hendrix en Dick van Roekel.

Het jeugdkorps staat onder leiding van lady-maître Ilse van der Vlies.

www.irene.nl

De Rijnmondband, opgericht in 1929 als trommel- en fluitclub Harmonie, is al jarenlang een vernieuwende factor binnen de muziekwereld. De club van jonge mannen en vrouwen van de Rijnmondband is constant op zoek naar muzikale en showtechnische grenzen, om die vervolgens weer te overschrijden.

De band heeft meerdere gezichten. Zo oogt zij tijdens een streetparade als een traditioneel Engels orkest om vervolgens met gemak over te schakelen naar een bigbandachtige sound. Maar ook voor een gevarieerd “zitconcert” draaien de muzikanten hun hand niet om.

De Rijnmondband verzorgt jaarlijks ongeveer 25 optredens, zowel in binnen- als buitenland en bloeit als nooit tevoren. In 2016 nam de band onder andere deel aan de Denmark Millitary Tattoo in het Deense Aabenraa, waar vele Deense hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren, zoals ministers, staatsecretarissen en ambassadeurs..

Op 27 juli 2013 nam de band voor de twaalfde keer deel aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, waar aan zowel de mars- als de showwedstrijden werd deelgenomen, en waar weer prachtige resultaten werden behaald. In 2017 neemt de band opnieuw deel aan dit prachtige evenement. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Tijdens het pinksterweekend van 2016 prolongeerde de Rijnmondband de titel Kampioen der Lage Landen, tijdens de showwedstrijden in het Belgische Hamont, met een prachtige score van 92,63 punten.

Naast de hoogste molens ter wereld en de wereldberoemde jenever heeft Schiedam  nog een wereldtopper in de gelederen: de Rijnmondband. De band staat onder leiding van tambour-maître Damiën Kweekel.

Irene heeft in de afgelopen jaren haar eigen stijl ontwikkeld. De Showband Irene bestaat uit 44 relatief jonge leden. Dat geeft de showinstructie de mogelijkheid een fysiek zware en dynamische show te schrijven. Juist dit aspect typeert band van de Veluwe.

De show van 2017 is speciaal voor het Wereld Muziek Concours in Kerkrade geschreven. Het is een emotionele weergave van wat we allemaal wel eens meemaken. De titel is “DREAMS”.

Muzikale leiding is in handen van Marcel van Raaij en Ed van Kommer. De choreografie komt uit de pennen van Wim Jansen en Esther van de Kleut.
Tijdens optredens staat de Showband Irene onder leiding van tambour-maître Gerben van Wikselaar.

Programma

Het voorprogramma begint om 19:00 uur.

  1. de Reizende Beiaardier van Boudewijn Zwart
  2. IREN3
19:50   Openingsfanfare door St. Sebastianus, Gendt
20:00   Show Jeugdshowband IRENE, Ede
20:20   Show St. Sebastianus, Gendt
20:40   Show Excelsior, Renkum
21:00   Show Rijnmondband, Schiedam
21:20   Show Showband IRENE, Ede
21:40   Show DVS, Katwijk
22:00   Finale - alle korpsen
    Koraal "Abide with me"
    Taptoesignaal
    Wilhelmus - 1e couplet
    Afmars korpsen
22:30   Einde Heideweektaptoe 2017

Template by JoomlaShine